maanantai 24. maaliskuuta 2014

Miksi asumme täällä?


Kunta lähestyi meitä muutama viikko sitten tervetulotoivotuksella, kahvikupongilla sekä kyselyllä. He halusivat tietää näin vuoden asumisen jälkeen miksi olemme muuttaneet tänne. Kysyivät juuri oikeilta henkilöiltä! Vastauspaperi ei meinannut nimittäin riittää, niin paljon sanottavaa meillä oli! Tässä vähän vastauksiamme sekä hieman lisääkin.

Me asumme täällä erityisesti siksi, että pienessä kylässä meren rannalla olemme Suomen kauneimman saaristoluonnon ympäröimiä. Toisiksi tärkeintä on, että ainakin toiselle meistä löytyi täältä alunperin edes vähän töitä ja on vähintäänkin kuviteltavissa, että voisimme itse työllistää itsemme täällä jossakin vaiheessa luontomatkailun ja ympäristökasvatuksen parissa. Kolmanneksi tärkeintä on, että tänne pääsee ainakin vielä toistaiseksi bussilla eli kykenemme elämään ilman autoa vaikka olemme täysin maaseudulla. Neljänneksi tärkeintä on, että asumiskulumme ovat erittäin matalat, mikä mahdollistaa niukan ja vapaan elämäntyylimme - vähän rahaa ja paljon aikaa vapaaehtoistyöhön ja muuhun vastaavaan palkkatyön lisäksi.


Pieni kylä meren rannalla on muutenkin hyvin erityinen. Emme suinkaan ole muuttaneet juuri tänne sattumalta. Tässä kylässä on hyvin uniikki tunnelma, joka sai meidät ihastumaan paikkaan heti ensimmäisenä kesänä. Tämä on vanha ruukkikylä, mikä näkyy tiheässä miltei kaupunkimaisessa asemakaavassa ja vanhassa erityisessä ruukin rakennuskannassa. Historian monet kerrokset 1800-luvulta 1970-luvun kautta tähän päivään ovat näkyvillä ja kertovat omaa tarinaansa sille joka malttaa kuunnella (eikä heti pelkästään kauhistele 70-luvun arkkitehtuurin "helmiä" tai tehdasmiljöötä). Mielestäni erityislaatuinen rosoinen idylli muodostuu juuri tästä kerroksellisuudesta, jossa ruukin historia näkyy niin, että tehtaan kulta-aikoina on aina rakennettu enemmän.

Ihastuimme paikkaan myös elävän kulttuurin vuoksi. Meille on tärkeää, että näinkin pieneltä kylältä löytyy eloisa kirjasto, jota käytämme paljon. On myös leffakerho, jonka kanssa saamme katsella parin viikon välein valikoituja filmejä historiaatihkuvassa vanhassa Bio Ponyn leffateatterissa ja keskustella jälkeenpäin yhdessä näkemästämme. Hieno juttu on myös Bruksteaternin perinteikäs harrastajateatteri, jossa pääsen parantamaan ruotsintaitoani mukavalla tavalla olemalla lavalla.

Hiukan omaakin häntää nostaen pidämme tärkeänä, että kylällä on erityisen upea kulttuuritapahtuma Festival Norpas. Jo tälläisen tapahtuman olemassaolo tuo kylään tietyn tunnelman, vaikka se tapahtuukin vain kerran vuodessa. Tämä tapahtuma on meille niin merkityksellinen ja rakas, että käytämme molemmat lukuisia vapaaehtoistunteja keväällä ja kesällä, jotta se mahdollistuisi. Toivottavasti taas tänä vuonna saamme tapahtuman kasaan!

Muita merkityksellisiä asioita on tietysti paljon! Sekakielisyys, avanto-keskiviikot, ystävän kahvilapuoti,  toripäivät, järvi ja meri kodin molemmin puolin, kylän luontopolku, marja- ja sienimaastot, kaikki meille tarpeelliset palvelut kilometrin säteellä, kasvimaa, merikotkat, harmaahaikarat, paikallinen luontojärjestö, uudet ystävät, tähtitaivas...


Mutta on myös paljon, mistä olen huolissani! Julkinen liikenne on näivettynyt radikaalisti jo tänä lyhyenä aika kun olemme asuneet täällä. On todella tärkeää, että kunta pitää huolta bussiyhteyksien säilymisestä. Nimittäin jos julkinen liikenne häviää täältä ja autottomuus muuttuu mahdottomaksi, en ole varma haluammeko enää asua täällä. Tilanne on vaikea, sillä suurin osa ihmisistä suosii yksityisautoilua ja matkojen kestot ovat julkisilla huomattavasti pidemmät. Suoria vuoroja Helsinkiin menee enää yksi päivässä ja vaihdon kanssa matka kestää lähes neljä tuntia (kun se omalla autolla on noin kaksi tuntia).

Toinen tärkeä asia on luonto! Luonto on lopulta kuitenkin se tärkein valtti, jolla kunta houkuttelee uusia asukkaita sekä matkailijoita saarelle. Tänne tullaan luonnonrauhan perässä, piste. Kuitenkin välillä vaikuttaa, että tätä saaren tärkeintä varantoa ei pidetä täällä lainkaan arvossaan! Kun ajaa saaren lävitse kulkevaa tietä koko matkan omalle kylällemme asti leimaavat maisemaa tien molemmin puolin avohakkuut alusta loppuun saakka! Kunnan suosituimman luonnonhiekkaisen pitkän uimarannan vierellä on aivan valtava avohakkuualue, joka rajottuu kansallispuistoon! Oman kylämme lähivirkistysalueiden metsiä kaadetan parhaillaan pala palalta, niin ettei täältä kohta löydy sienipaikan sienipaikkaa! Tämä on aivan järjetöntä toimintaa! En ymmärrä kuinka kunta kuvittelee houkuttelevansa pyöräileviä, ratsastavia tai patikoivia turisteja näihin maisemiin, jos tämä meno jatkuu. Kun suunnittelemme omaa luontomatkailu-yrittämistämme tällä saarella, tämä politiikka ei myöskään herätä uskoamme tulevaan. Olisi ehdottoman tärkeää, että metsien ja muun luonnonmaiseman suojelu otettaisiin vakavasti ja kuntakin omalta osaltaan pyrkisi neuvottelemaan yksityisten metsänomistajien kanssa ja säästämään tärkeitä virkistysalueita.

Kolmas pääviestini kunnalle koski kulttuuria. Kunnan sivuilla saari haluaa esiintyä taiteilijoiden ja kulttuuriväen saarena. Näin onkin, mutta tämä voisi näkyä myös ulospäin. Saaren taiteilijoiden töitä voisi tilata ihan ulos ja näkyville, vaikka saaren läpi kulkevan tien varteen. Taiteilijoiden kädenjälki voisi näkyä myös kunnan ilmeessä (ihmeellisten vihreiden pallohahmojen sijaan?!). Tällä hetkellä kunnan ilme ei tee juurikaan kunniaa saaren kauneudelle ja oikealle tunnelmalle.

Tämä paikka on nimittäin oikeasti Erityinen, älkää siis uskoko kunnan sivuja vaan uskokaa minua! Tervetuloa asumaan ja vierailemaan!

1 kommentti:

  1. Kiva lukea näitä juttuja, kun itsekin ehkä joskus haaveena muuttaa kaupungista. :) Haastoin sut tällaiseen: http://luontokudelmia.fi/minut-on-haastettu/

    VastaaPoista