torstai 13. helmikuuta 2014

Vinterbad


Olemme aloittaneet uuden harrastuksen. Keskiviikkoisin lämpiää saaren ruotsinkielisten marttojen pitämän lomakodin puulämmitteinen rantasauna. Sieltä pääsee pulahtamaan hyiseen veteen. Saunan päälle juodaan kaffe med dopp.

Lajille vihkiytyneet kertovat, että suotuisat terveysvaikutukset alkavat jos vedessä kykenee oleilemaan 40 sekuntia. Minulle riittää tällä hetkellä ehkä seitsemän. Kuitenkin kykenen jo hiukan hengittelemään vedessä sen sijaan että paniikinomaisen nykivin liikkein kiirehtisin suorinta tietä tikkaita ylös laiturille. Nyt kun sain äidiltäni käyttööni myös asianmukaiset avantojalkineet, on mukava myös jäädä kastautumisen jälkeen hetkeksi laiturille nautiskelemaan raikkaasta ilmasta, sinisestä hetkestä tai parhaimmillaan tähtitaivaasta.

Jäisten uintihetkien parasta antia on kuitenkin terveysvaikutusten sijaan saunan tunnelma. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien meidät otetiin tervetulleina vastaan. Olemme tutustuneet saunan hämyssä uusiin saarelaisiin ja lauteilla kuulee aina kaikenlaisia paikallisia uutisiakin. Puheensorina on iloista sekakieltä. Kylämme on ensimmäinen paikka Suomessa, jossa olen kohdannut näin aitoa kaksikielisyyttä. Minä vastaan omallani och du svarar med din.

Mustan alkutalven kuljimme noin viiden kilomertin matkan saunalle pyörillä. Täydessä pimeydessä maantien laitaa kaikki heijastimet, otsa- ja muut lamput välkkyen. Kun lumi tuli, jatkui harrastus naapurin herran auton kyydillä. Hän muuten on Avantouimari isolla A:lla, joka ei turhia avantokenkiä kaipaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti